Łączna liczba wyświetleń

piątek, 15 sierpnia 2014

Ponad 4 tys. porcji grochówki od „Niedzieli” dla pielgrzymów



Kuchnia „Niedzieli” dla pielgrzymów – to inicjatywa, którą na okres wakacji podjął tygodnik katolicki „Niedziela”. Dzięki kuchni polowej „Niedzieli” w lipcu i sierpniu ponad 4 tys. pielgrzymów zmierzających na Jasną Górę otrzymało porcję ciepłego posiłku.

W tych dniach porcję grochówki otrzymali pątnicy z Przemyśla, Rzeszowa, Zamościa, Lublina i część z Warszawy.- Przygotowaliśmy dla pielgrzymów ponad 1200 litrów zupy. W czasie pielgrzymiego trudu taki ciepły posiłek jest bardzo ważny. Pielgrzymi są nam bardzo wdzięczni i w drodze modlą się również za „Niedzielę” – podkreśla Waldemar Dudkiewicz z „Niedzieli”.

Pomysł zorganizowania kuchni polowej dla pielgrzymów zrodził się już w 2007 roku na trasie pielgrzymki lubelskiej, podążającej na Jasną Górę. W pobliżu Częstochowy z jej uczestnikami spotkał się wtedy redaktor naczelny „Niedzieli” ks. Ireneusz Skubiś. Dla pielgrzymujących przez wiele dni, często bez ciepłego posiłku, ufundował 400 porcji zupy.

W 2008 roku redakcja „Niedzieli” otrzymała kuchnię polową od szwedzkiego koncernu papierniczego.

Strona Archidiecezji Częstochowskiej


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz